۸
دی.۱۳۹۷
مقاله پرورش کودک خلاق _ قسمت چهارم
- وسایل و ابزارهایی که کودک بتواند با آنها ایدههای خلاقانه خود را اجرا کند در دسترساش قرار بدهید: لوازم هنر، کاغذ، آلبوم، لگو، پازلهای سهبعدی، آلات موسیقی و کامپیوتر. این وسایل ممکن است قیمتی در حد یک دوربین ویدیویی گران داشته باشند، یا اینکه چیزهایی مثل جعبههای مقوایی اضافه باشند که قیمتی ندارند.
- به کودکی فضایی برای خلاقیت بدهید: گاهی کودک برای خلاقیت نیاز به یک محیط آرام و تنهایی دارد. همچنین به یاد داشته باشید که کارهای خلاقانه ممکن است باعث کثیف شدن ونامرتب شدن محیط شوند. اگر کودک میخواهد خلاقیت خود را روی دیوارهای خانه به نمایش بگذارد، بهتر است پیش از اینکه این کار را بکند، دیوارها را با کاغذ بپوشانید.
- بازی آزاد: اجازه دهید کودک با اسباببازیهایی مثل عروسک یا لگو بازی کند که نیاز به تخیل دارند.
- عوامل حواسپرتی یا مزاحمت که وقت کودک را پر میکنند و فرصتی برای فکر کردن، تحلیل و استفاده از قوه تخیل برایش باقی نمیگذارند را از بین ببرید: مثل بازیهای ویدیویی و شبکههای اجتماعی
- اجازه دهید حوصلهاش سر برود: زیرا این به کودک فرصتی میدهد که فکر کند، ایدهها و گزینههای مختلف را بسنجد و خود را با خیالبافی و قوه تخیلاش سرگرم کند. دکتر ترسا بولتون، استاد مدعو دانشگاه آنگلیای شرقی، در مصاحبه با BBC گفتهاست که بیحوصلگی و ملال برای پرورش “محرک درونی” که به خلاقیت حقیقی اجازه بروز میدهد، ضروری است.
- به کودک تفکر خیالی یا شیوه متفاوت تفکر را یاد بدهید: از او سوالاتی از قبیل: “اگر … میشد، چه اتفاقی میافتاد؟” و “راه بهتری وجود دارد؟” بپرسید و اگر در پاسخ ایدههای غیر معمول و دیوانهوار شنیدید، با احترام و اشتیاق عکسالعمل نشان دهید.
- اجازه ندهید کودک در محیطهای سرکوبکننده خلاقیت حضور داشتهباشد: نگذارید کودک در محیطهایی که کارهای خلاقانهی کودک را تحقیر و او را دلسرد میکنند بماند. اگر در مدرسه اورا مجبور میکنند تنها به یک شیوه از پیش تعیین شده فکر کند، او را از آن مدرسه ببرید.
- کار خلاقانه او را قضاوت یا از آن انتقاد نکنید: از کودک انتظار نداشته باشید برای رضایت شما و دیگران چیزی بسازد. مهمترین نکته ایناست که خودش راضی باشد. اجازه دهید آزادانه خود را ابراز کند. اگر نظر شما را میپرسد، به جنبه های منحصر به فرد کارش اشاره کنید، اما انتقاد نکنید.
- کودک خود را به عنوان فردی خلاق تحسین کنید: همانقدر که کار کودک را تحسین میکنید، خودش را هم مورد تشویق قرار دهید. این باعث میشود او باور کند که خلاق است.
- الگوی خوبی باشید: برای کودک خود والدی باشید که خلاق است و از خلاقیتاش لذت میبرد. چیزهایی را که میسازید به او نشان دهید. به او نشان دهید که تفکر آزاد، ماجراجویی و ریسکپذیری را تحسین میکنید.
کودک را با فردی که میتواند الگوی مناسبی باشد، آشنا کنید: اگر شخصا نمیتوانید کسی را به کودک معرفی کنید، داستان زندگی یک فرد خلاق، دستآوردهای او و اینکه چگونه موفق شده است را برایش تعریف کنید. اگر کودک شما به هنر علاقمند است، با او در مورد لین مانوئل میراندا یا استفان کینگ صحبت کنید. اگر کودک به تکنولوژی علاقه دارد، او را با مارک زاکربرگ، لری پیج یا بیل گیتس آشنا کنید. (این نکتهای کلیدی در پرورش اعتماد به نفس است. برای مطالعه مقالهی کاربردی پرورش اعتمادبهنفس اینجا کلیک کنید.)
ادامه دارد . . .
نظری وجود ندارد