اضطراب کودکی چیست و چه کنیم؟
اضطراب جدایی
زمانی که کودک به شخصی غیر از مراقبین اصلی خود( پدر و مادر و یا پرستار کودک ) سپرده میشود، دچار اضطراب و ترس میشود. کودک همزمان با دیدن اشخاص ناآشنا ممکن است دچار اضطراب بیگانه شود.
با خروج والدین یا چهرههای مهم اولیه زندگی کودک، از زاویه دید کودک و همزمان با خارج شدن آنها از اتاقی که کودک در آن حضور دارد، نوع دیگری از ترس به نام اضطراب جدایی در کودک نمایان میشود.
.
نکته ۱:
شایان ذکر است که این اضطراب جدایی که متناسب با سن کودک است و در صورت برخورد صحیح با کودک، با ورود کودک به دو سالگی کمرنگ میشود، با اختلال اضطراب جدایی که موجب اجتناب کودک از رفتن به مهد و یا مدرسه میشود و نیاز به مداخله و درمان دارد متفاوت است .
دکتر مونا دلوهوک، یک روانشناس رشد، در کالیفرنیا میگوید: این نشانه ی خوبی است. در واقع این بدان معنی است که کودک شروع به تشخیص تفاوت بین چهرههای آشنا و نا آشنا کرده است.
آیا میدانید چرا کودکان میترسند؟
نکته ۲:
شایان ذکر است که این بخش از رشد کودک در واقع یک چرخه سخت است و برای والدین و نگهدارندگان کودک بسیار آزار دهنده است چرا که کودک نه تنها از ناپدید شدن والدین و نگه دارنده خود میترسد بلکه از شخصی که کودک به او سپرده میشود نیز ترس دارد و این موضوع هم والد و هم کودک را دچار مشکل خواهد کرد.
قصه کودکانه من مترسکم ولی میترسم
تسکین اضطراب جدایی
برای اینکه شما و کودکان راحتتر از این مرحله گذر کنید باید کودک خود را آماده کنید.
راحتترین و بهترین راه انجام بازی پیکابو با کودک است. حتما بارها و بارها این بازی را بدون دانستنِ دلیل آن با کودک خود کردهاید.
روش بازی پیکابو:
صورت خود را مقابل صورت کودک بگیرید و دو دست خود را جلوی صورت قرار داده و با گفتن کلمه دالی و خنده توجه کودک رابه خود جلب کرده و دو دست خود را از جلوی صورتتان بردارید.
این کار را میتوانید با پنهان کردن صورت خود پشت پارچه، عروسک یا هر چیزی انجام دهید. با این بازی کودک شما میفهمد که شما حتی اگر برای لحظاتی ناپدید شوید باز خواهید گشت. درطول زمان میتوانید این بازی را به همان قایم باشک تبدیل کنید.
کم کم با انجام بازی پیکابو قادر خواهید شد اتاق را ترک کنید و برای دقایقی کودک را تنها بگذارید. حال همسر یا یکی از نزدیکان را جایگزین خود کنید.
وقتی کودک شما به نبودن شما برای بازههای زمانی مختلف عادت کرد ،قادر خواهید بود او را نزد پرستار و یا مهد کودک بگذارید.
فراموش نکنید که زمان دور بودن از کودک را با یک دقیقه شروع کرده و به نیم، تا یک ساعت برسانید. وقتی کودک به این روال عادت کرد میتوانید بازههای زمانیِ ترک کودک را طولانیتر کنید.
هرگز کودک خود را بدون خداحافظی ترک نکنید.
انیمیشن کوتاه دختربچه و ترس از خوابیدن
هر روز مدت زمان مشخصی کودک را ترک کنید و اجازه دهید کودک به این روند عادت کند و همواره به او یاد آور شوید که دوستش دارید و بازمیگردید.
اگر به طور ناگهانی کودک خود را ترک کنید، علاوه بر ایجاد اضطراب ِجدایی بیشتر برای کودک، حس عدم اعتماد به خودتان را درکودک به وجود میاورید که صدمات جبران ناپذیری به دنبال خواهد داشت.
برای نگارش این مقاله از مطلب به نگارش در آمده با نام What kids are scared of—and why در مجله Parents الهام گرفته شده است.
هدف ما داشتن کودکانی شادتر و سالمتر است، لطفا با نظرات و پیشنهادات خود ما را در این راه یاری کنید.
رعنااستوری، دوست خوب کودکان، همراه خوب والدین