تکنیک های رفع بی خوابی در کودکان
تکنیک های رفع بی خوابی در کودکان
مداخلات رفتاری درمان اصلی بیخوابی رفتاری در کودکان است که به صورت مقاومت در مقابل خوابیدن، مشکل در به خواب رفتن و از خواب پریدن در شب بروز میکنند. در بهترین روشهای مداخله از یک یا چند مورد از تکنیکهای زیر استفاده میشود:
- ایجاد روتین خواب
- بی اعتنایی هدفدار (یا قطع نیاز) و انواع آن
- محو تدریجی
- تقویت مثبت
اثرگذاری مداخلات رفتاری که معمولا شامل ارائه آموزشهای لازم به والدین و پشتیبانی از آنها در اجرای یک یا چند مورد از تکنیکهای فوق الذکر میباشد، در بسیاری از مطالعات به اثبات رسیده است.
به عنوان مثال بررسی ۵۲ پژوهش در این زمینه، نشان داد که درمانهای رفتاری باعث ایجاد تغییرات پایدار و موثری در مورد مشکلات مقاومت در مقابل خوابیدن و از خواب پریدن در خردسالان میشود.
۹۴ درصد از مطالعات نیز نشان میدهند که مداخلات رفتاری در درمان اختلالات خواب در کودکان موثر واقع میشوند. بیش از ۸۰ درصد کودکان درمان شده، بهبود قابل توجهی نشان دادند که بین کمتر از ۶ تا بیشتر از ۱۲ ماه دوام داشت.
در هیچ یک از پژوهشها اثر مخربی گزارش نشده است. تعدادی از پژوهشها نشان میدهند که مداخلات به جز بر خواب کودک، تاثیر مثبتی بر سایر متغیرها از جمله رفتار کودک در طول روز ( گریه، تحریک پذیری، وابستگی، عزت نفس و سلامت عاطفی) داشته است.
همچنین برخی مطالعات نشان میدهند که مداخلات رفتاری مربوط به مشکلات خواب، اثر مثبتی در سلامت روحی والدین و رضایت زناشویی آنها داشته است.
دو پژوهش به طور خاص به بررسی تاثیر مداخلات رفتاری بر رشد و تکامل کودک پرداختهاند و نشان دادهاند که این مداخلات کاملا بی ضرر بوده و هیچگونه تاثیر مخربی بر رشد کودک ندارند.
در یک مطالعه تصادفی روی نوزادان، نشان داده شد که مداخلات رفتاری (انقراض تصاعدی و محو تدریجی) استرسزا (اندازه گیری میزان کورتیزول در بزاق دهان کودک) نبوده و هیج اثر مخربی بر وابستگی و ارتباط بین والد و کودک در آینده (یک سال بعد) ندارد.
به طور مشابه نتیجه پژوهش دیگری بر روی مداخلات رفتاری در نوزادان، نشان داد مداخلات رفتاری هیچ تاثیر منفی بر سلامت روانی کودک، خواب، عملکرد روانی- اجتماعی و سبک تربیتی والدین (در ۶ سالگی کودک بررسی شد) ندارد.
نکته: با توجه به تحقیقات ثابت شده، درمانهای رفتاری و مداخلات رفتاری خواب، اثربخشترین روش بوده و هیچگونه اثر مخرب و استرسزا بر روی کودک ندارد.
تکنیکهای عمومی برای والدین
در آغاز اجرای استراتژیهای رفتاری، ارائه آموزشهای لازم به والدین در مورد اصول رفتاری درست و عادات خواب سالم از اهمیت بالایی برخوردار است.
آموزش عمومی برای همه والدین در مورد ایجاد عادات سالم خواب:
- ساعت خواب مناسب برای هر یک از گروههای سنی،
- ایجاد نظم و روتین در برنامه خواب کودک،
- داشتن روتین پیش از خواب که در آن فعالیتهای محرک مثل تماشای تلویزیون جایی ندارند،
- عدم حضور والدین موقع به خواب رفتن کودک
راهنماییهای لازم در مورد تعیین محدودیتهای سالم و قاطعیت :
- وقتی کودک به موقع نمیخوابد، از توجه نشان دادن به او به خاطر این رفتار خودداری کنید
- در اجرای برنامه منظم خواب ثبات داشته باشید. عدم ثبات باعث تقویت رفتارهای نامطلوب کودک میشود.
- کودک ممکن است در ابتدا مقاومت کند اما به یاد داشته باشید که این رفتار موقتی است و با ادامه استراتژی از بین میرود.
هدف ما داشتن کودکانی شادتر و سالمتر است، لطفا با نظرات و پیشنهادات خود ما را در این راه یاری کنید.
رعنااستوری، دوست خوب کودکان، همراه خوب والدین
منبع مقاله: Behavioral sleep problems in children
سایت: uptodate.com