نکات والدین در دو سال اول زندگی، توصیه برای پدر و مادر ها
آیا می دانستید که ۷۵ درصد از هر وعده غذایی برای ساختن مغز کودک شما صرف می شود؟ یا اینکه بیش از ۸۰ درصد از مغز کودک شما در سن ۳ سالگی تشکیل می شود؟
با هر در آغوش گرفتن و هر بوسه، با هر وعده غذایی و بازی مغذی که انجام می دهید، به ساختن مغز کودکتان کمک می کنید.
در اینجا چند نکته وجود دارد که به کودک شما کمک می کند تا بهترین شروع زندگی را داشته باشد:
با اولین نوزاد سال ۲۰۱۸ آشنا شوید – دختری به نام ویلیسی سیری سووکالا. او در ساعت ۱.۴۴ صبح روز سال نو در سووا، پایتخت جزیره فیجی به دنیا آمد. آیا می دانستید در هر ثانیه چهار نوزاد در جایی از دنیا به دنیا می آیند؟
در عرض چند روز، نوزادان می توانند با لبخند زدن به آنها شروع به لبخند زدن کنند.
راه هایی را برای کودک خود فراهم کنید که بتواند شما را ببیند، بشنود، آزادانه حرکت کند و شما را لمس کند. شما باید حرکت دستها و پاهای کودکتان را به شکلهای جدا از هم ببینید. به تدریج کودک شما یاد می گیرد که چگونه حرکات خود را کنترل کند.
به چشمان کودک خود نگاه کنید و در پاسخ به لبخند او لبخند بزنید. باید ببینید که کودکتان به حالات، حرکات و ژست های صورت شما واکنش مثبت نشان می دهد.
با لحن ملایم و «حرف بچه» با کودکتان صحبت کنید. هم پدر، هم مادر و هم سایر مراقبین باید با نوزاد ارتباط برقرار کنند. متوجه خواهید شد که او می تواند بشنود و به زودی شروع به حفظ و کپی کردن کلمات شما خواهد کرد.
به آرامی صدای خود را تغییر دهید. آهسته تر/سریع تر، بالاتر/پایین تر یا ساکت تر/بلندتر کنید. شما باید واکنش های صورت و بدن کودک خود را مشاهده کنید و متوجه تعامل او با شما شوید.
کودک خود را روی شکم او قرار دهید و یک جغجغه یا زنگ را در مقابل او تکان دهید. به آرامی جغجغه را کمی بلند کنید و او را تشویق کنید تا سر و شانه هایش را بلند کند تا حرکت آن را تماشا کند. انجام این کار به کودک شما کمک می کند تا جغجغه را با چشمانش دنبال کند و سر و شانه هایش را بالا بیاورد.
به آرامی کودک خود را آرام کنید، نوازش کنید و در آغوش بگیرید. شما خواهید دید که کودکتان از اینکه در آغوش گرفته شده و در آغوش گرفته می شود، دلداری می دهد.
تماس پوست با پوست را انجام دهید. احساس، شنیدن و بوییدن حضور شما باید حس آرامش و امنیت را برای کودک شما فراهم کند.
نکات کودک ۱ تا ۶ ماهه
سالانه بیش از ۱.۵ میلیون کودک در اثر بیماری هایی که با واکسیناسیون قابل پیشگیری است جان خود را از دست می دهند.
نوزادان ۱ تا ۳ ماهه زمانی که بین ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر قد داشته باشند، بهتر می بینند. در ۳ ماهگی، نوزادان دامنه دید بیشتری دارند.
راه هایی را برای فرزندتان فراهم کنید که بتواند شما را ببیند، بشنود، احساس کند، آزادانه حرکت کند و شما را لمس کند. کودک شما کم کم با شما اعتماد می کند.
به آرامی چیزهای رنگارنگ را حرکت دهید تا فرزندتان ببیند و به آنها برسد . یک اسباب بازی ساده و خانگی مانند جغجغه می تواند با صداهایی که تولید می کند توجه کودک شما را جلب کند.
با فرزندتان لبخند بزنید و بخندید. به زودی باید در عوض لبخند کودک خود را ببینید.
با فرزندتان صحبت کنید و صداها یا حرکات او را کپی کنید. باید ببینید که او به آرامی روی صورت شما تمرکز می کند و در عوض سعی می کند از شما تقلید کند.
به فرزندتان کمک کنید تا یک شی را دنبال کند. وقتی دید آن را به آرامی از این طرف به طرف دیگر و بالا و پایین حرکت دهید. باید ببینید او سعی می کند با چشمانش شی را دنبال کند.
فرزندتان را تشویق کنید تا به یک شی ایمن دست یابد. چیزی مثل لیوان پلاستیکی را امتحان کنید. باید ببینید که سعی می کند آن را بگیرد یا لمس کند.
تصاویر ساده از چیزهای آشنا، افراد و حیوانات را برش دهید. سعی کنید تصاویری از رنگ ها، بافت ها، صحنه ها و چهره های مختلف را نشان دهید. همانطور که کودک شما به آنها نگاه می کند در مورد تصاویر صحبت کنید. شما باید مشاهده کنید که نوزادتان چگونه به آنچه شما به او می گویید گوش می دهد و به شیوه خودش عمل می کند.
با کودک خود بازی کنید. او را روی شکمش قرار دهید و به آرامی انگشتان خود را به سمت او ببرید. سپس به سرعت و به آرامی او را قلقلک دهید و بگویید: “اینجا انگشتان من می آیند، اینجا می آیند، نزدیک و نزدیکتر می شوند، حالا گرفتنت”. برای تغییر بازی، انگشتان خود را به آرامی یا سریع خزش دهید، یا قبل از اینکه او را قلقلک دهید، مدت زمان متفاوتی منتظر بمانید. شما باید لذت نشان دادن او را با خندیدن یا جیغ کشیدن ببینید.
نکات کودک ۶ تا ۹ ماهه
تا ۷۵ درصد از هر وعده غذایی برای ساختن مغز کودک شما مصرف می شود.
در ۶ ماهگی کودک شما می تواند هر چیزی بخورد به جز عسل که نباید تا یک سالگی به او داده شود.
هنگام پرسیدن سوال، زمان زیادی را برای پاسخ دادن بگذارید. در سر خود تا ۱۰ بشمارید. اگر جوابی نیامد، خودتان به سوال پاسخ دهید. دفعه بعد یک سوال ساده تر را امتحان کنید.
تا جایی که امکان دارد نام کودک خود را بگویید. او نگاه میکند تا ببیند چه کسی این را میگوید و سعی میکند با آن شخص ارتباط برقرار کند.
هرگز با صدای بلند صحبت نکنید و آواز نخوانید ، زیرا ممکن است نوزادان را بترساند.
تا جایی که امکان دارد لبخند بزنید و به نوزادتان آرامش و اعتماد بدهید.
چیزهای تمیز، ایمن و رنگارنگ مانند قاشق چوبی یا کاسه پلاستیکی را به کودک خود بدهید تا دستش را دراز کند و لمس کند یا بکوبد و بیندازد.
کتاب های مصور ساده، پازل ها، عروسک های دستی و عروسک ها را بسازید تا حس کنجکاوی کودکتان را تقویت کنید و به او کمک کنید چیزهای جدید یاد بگیرد. برای ساختن یک پازل ساده، کافی است یک عکس را روی یک تکه مقوا یا مواد دیگر بچسبانید و قسمت ها را ببرید.
نکات کودک ۹ تا ۱۲ ماهه
۱۵ دقیقه بازی می تواند هزاران ارتباط مغزی را در مغز کودک شما ایجاد کند.
برای افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس نوزادان، همیشه رویکردی مثبت به فرآیند یادگیری کودک خود داشته باشید. سعی کنید بیشتر به جای «نه»، «بد»، «نه خوب» بگویید «بله»، «خوب»، «خوب انجام شده».
با نوزاد خود بازی کنید و ببینید آیا او می تواند اشیایی را که پنهان کرده اید پیدا کند. میتوانید چیزی را زیر پارچه پنهان کنید و بگویید: «کجا رفت؟»، «میتوانی آن را پیدا کنی؟». شما باید شاهد افزایش کنجکاوی و تمایل فرزندتان برای یافتن اینکه چه اتفاقی برای آن شی افتاده است، باشید.
نام اشیا و افراد را به نوزاد خود بگویید. او باید علاقه نشان دهد و به زودی سعی می کند بین کلمات و اشیاء یا افراد ارتباط برقرار کند.
به کودک خود نشان دهید که چگونه با دست چیزهایی مانند «بای بای» بگوید. به زودی کودک شما باید سعی کند از شما تقلید کند و به تنهایی “بای خداحافظ” را تکان دهد و بین یک حرکت و یک بیان صوتی رابطه برقرار کند.
روی یک عروسک به چشم ها، بینی و دهان اشاره کنید. پس از نشان دادن یک قسمت روی عروسک، همان قسمت را روی خود و کودکتان لمس کنید. دست کودکتان را بگیرید و از او بخواهید چشم، بینی و دهان عروسک، شما و خودش را لمس کند. به آرامی کودک قادر خواهد بود این کلمات مختلف را به خاطر بسپارد و شناسایی کند و آنها را با اعضای بدن خود مرتبط کند.
نکات کودک نوپا ۱-۲ ساله
کودکان نوپا وقتی می بینند که بزرگترهای اطراف خود را نیز خوشحال می کنند خوشحال می شوند.
به فرزندتان چیزهایی بدهید تا در ظرف ها بگذارد و بیرون بیاورد. او سعی می کند آنها را بیرون بیاورد و به تنهایی آنها را برگرداند، که برای توسعه مهارت های هماهنگی چشم و دست عالی است.
به کودک نوپاتان چیزهایی بدهید تا روی هم چید. او باید سعی کند چیزهای بیشتری را خودش روی هم بگذارد و باعث شود آنها به زمین بیفتند، یا آنها را روی هم میریزد تا بیفتند.
از فرزندتان سؤالات ساده بپرسید و به تلاش های فرزندتان برای صحبت پاسخ دهید. او باید با پاسخ دادن و/یا پرسیدن سوالات بیشتر مایل به تعامل باشد.
سعی کنید در مورد واقعیت های مختلف با نوزاد خود صحبت کنید ، مانند طبیعت، تصاویر و چیزهایی از محیط اطراف. شما باید ببینید که کودک نوپایتان حرکت می کند و مایل به کشف محیط است.
به کارهایی که کودک نوپاتان انجام می دهد دقت کنید و برای انها اسم بگذارید : “شما در حال پر کردن جعبه هستید.” او خوشحال خواهد شد که آموخته های خود را به شما نشان دهد و عزت نفس به دست خواهد آورد.
با کودک نوپا خود بازی کنید و به او کمک کنید : «بیایید با هم این کار را انجام دهیم. در اینجا سنگ های بیشتری برای قرار دادن در جعبه وجود دارد.» این اکتشافات باید او را خوشحال و مطمئن تر کند.
از هر فرصتی برای شرکت در گفتگو استفاده کنید ، از جمله هنگام غذا دادن یا حمام کردن، یا هنگام کار در نزدیکی او. او باید به زودی شروع به درک آنچه می گویید کند و بتواند دستورالعمل های ساده را دنبال کند.
سوالات ساده را به بازی تبدیل کنید : “انگشت پای شما کجاست؟” یا “پرنده کجاست؟” می توانید به تصاویر نگاه کنید و در مورد آنچه می بینید صحبت کنید. او باید کنجکاوی و تمایل بیشتری برای برقراری ارتباط در مورد آنچه می بیند و می شنود نشان دهد.
چگونه سوء مصرف مواد والدین و سلامت روان آنها بر کودکان تأثیر می گذارد
نکات کودک نوپا ۲+ سال
کودکان زمانی بهتر یاد می گیرند که به آنها آموزش داده شود که چگونه خوب رفتار کنند به جای اینکه به خاطر رفتار بد سرزنش شوند.
سوالات ساده بپرسید و به پاسخ ها گوش دهید. فرزندتان را تشویق کنید که حرف بزند: «این چیست؟»، «پنجره کجاست؟»، «کدام توپ بزرگتر است؟»، « فنجان قرمز دوست داری ؟». شما باید علاقه فزاینده فرزندتان به تعامل با شما و پاسخ به سوالات شما را ببینید.
برای فرزندتان داستان بخوانید و درباره آنچه در کتاب می بینید سوال بپرسید. باید توجه داشته باشید که فرزندتان آنچه را که خوانده اید حفظ می کند و سعی می کند آن را تکرار کند.
با پرسیدن «چند» و شمارش چیزها با هم، به فرزندتان کمک کنید شمارش را بیاموزد. فرزند شما در ابتدا اشتباه می کند، اما از تکرار چندباره چیزها درس می گیرد.
به کودک خود دایره ها و سایر اشکال بریده شده از کاغذ رنگی را برای مقایسه و مرتب سازی پیشنهاد دهید. او باید خوشحال باشد که چیزها را مرتب کند و یاد می گیرد که چگونه بین اشیاء، رنگ ها و اشکال مختلف ارتباط برقرار کند.
هدف ما داشتن کودکانی شادتر و سالمتر است، لطفا با نظرات و پیشنهادات خود ما را در رسیدن به این راه یاری کنید.
رعنا استوری دوست خوب کودکان ، همراه خوب والدین
ترجمه و گردآوری: رعنا جعفری
منبع: https://kidshealth.org/en/parents/monkeypox.html