چگونه مذهب بر رشد کودکان خردسال تأثیر می گذارد
جبران خلیل جبران در کتاب پیامبر زمانی که یک مادر از پیامبر میپرسد چگونه فرزندم را پرورش دهم پیامبر به او میگوید:
«فرزندان خود را بر اساس معیارهای اخلاقی خودتان تربیت نکنید، زیرا آنان در زمانی غیر از زمان شما آفریده شدهاند!»
دین با تعدادی از ویژگی های رشدی مثبت در کودکان خردسال مرتبط است و نقش آن در اجتماعی کردن کودکان خردسال در سال های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. بخش عمده ای از تحقیقات نشان داده است که دین برای نوجوانان مفید است، اما توجه روزافزون به تأثیر مذهب در رشد کودکان دبستانی و راهنمایی معطوف شده است. پرسشی که محققین در این تحقیق اخیر سعی در پاسخ به آن داشتند این است که آیا فرزندانی که توسط والدین مذهبی تربیت می شوند از رشد اجتماعی و روانی بهتری نسبت به کودکانی که در خانه های غیر مذهبی تربیت می شوند برخوردارند؟
بیشترین اثرات منفی حضور در مراسم عبادت والدین در عملکرد آزمون ریاضی مشاهده شد، البته یافته های مشابهی برای آزمون های خواندن و علوم مشاهده شد.
محققان داده های حاصل از مطالعه طولی دوران کودکی (ECLS)-Kindergarten Cohort را تجزیه و تحلیل کردند. آنها بررسی کردند که چگونه حضور مذهبی والدین (برای پدران، مادران و زوجها) و محیط مذهبی خانواده (بحثهای مذهبی والدین-کودک، تعارضات همسران بر سر مذهب) بر رشد کودک کلاس سوم تأثیر میگذارد. محققان سازگاری روانشناختی (مثلاً خودکنترلی)، مهارتهای بین فردی، رفتارهای مشکلساز و عملکرد کودکان را در آزمونهای استاندارد در خواندن و ریاضی و علوم بررسی کردند.
محققان دریافتند که سازگاری روانی و شایستگی اجتماعی کودکان با عوامل مذهبی مختلف رابطه مستقیم دارد. با این حال، عملکرد تحصیلی دانشآموزان در آزمونهای خواندن، ریاضی و علوم با اشکال مختلف دینداری والدین مختل شد. بیشترین اثرات منفی حضور در مراسم عبادت والدین در عملکرد آزمون ریاضی مشاهده شد، اما یافته های مشابهی برای آزمون های خواندن و علوم نیز مشاهده شد. با این حال، همه اشکال دینداری منجر به پیامدهای منفی بر پیشرفت تحصیلی نمی شود. بحث های مکرر والدین-کودک در مورد دین به طور قابل توجهی نمرات آزمون نگارش را بهبود بخشید. این نشان می دهد که چنین مکالماتی – شاید به عنوان مطالعه کتاب مقدس یا عبادات مذهبی در خانه انجام شود – ممکن است سواد کودکان را افزایش دهد. همچنین، برخی از اشکال دینداری والدین (حضور پدران و حضور هر دو همسر به صورت نیمه منظم یا مکرر) نتایج مثبتی بر رویکرد کودکان به یادگیری دارد که توسط معلمان رتبه بندی شده است. این مطالعه نشان داد که همبستگی مذهبی بین زوجین و ارتباط بین والدین و فرزندان با رشد مثبت مرتبط است، اما تعارض مذهبی بین والدین با پیامدهای منفی در کودکان مرتبط است.
این مطالعه نشان میدهد که مذهب والدین و محیط مذهبی در خانواده میتواند موهبتی ترکیبی برای کودکان باشد و به طور قابلتوجهی به آنها در رشد اجتماعی و روانی کمک کند. با این حال برخی از عوامل مذهبی می توانند عملکرد تحصیلی را به ویژه در ریاضیات و علوم تضعیف کنند.
هدف ما داشتن کودکانی شادتر و سالمتر است، لطفا با نظرات و پیشنهادات خود ما را در این راه یاری کنید.
رعنااستوری، دوست خوب کودکان، همراه خوب والدین
ترجمه و گرداوری رعنا جعفری
https://www.wellbeing.com.au/mind-spirit/spirituality/religion-development-young-children.html