نکاتی کلیدی و مهم برای از شیر گرفتن کودکان
نوزادان چه با شیرمادر تغذیه شوند و چه از طریق شیشه شیر بنوشند، بههرحال زمانی میرسد که باید نوع تغذیهشان تغییر کند و کمکم شیر از غذای اصلی به نوشیدنی در وعدههای غذایی آنها تبدیل شود.
همه مادرانی که نوزادی دارند، میزان وابستگی نوزاد به شیر و همچنین شیردادن را درک میکنند .
حقیقت ایناست که مادران خود به هنگام از شیرگرفتن کودک خصوصا اگر کودک مستقیم از شیرمادر و سینه او تغذیه کند، دچار مشکل و خلا میشوند پس فراموش نکنید که پروسه از شیر گرفتن باید در شرایطی که مادر و فرزند در شرایط روحی و روانی استیبل و درست قرار دارند ، به صورت تدریجی صورت بگیرد تا آسیب وارده ناشی از وابستگی به حداقل برسد.
نکاتی برای مادران شیرده
از شیر گرفتن کودک خیلی سخت نیست. کافی است مراحل زیر را به ترتیب اجرا کنید:
- در ابتدا زمان مناسب برای این کار را پیدا کنید.
- سپس راهکار مناسب برای اینکه بتوانید کودک رابه سمت نوشیدن شیر از فنجان و یا شیشه شیر سوق دهید را کشف کنید.
نکته : اگر در حال شیردهی هستید ، ممکن است در مورد از شیر گرفتن سوالاتی داشته باشید.
- کی وقت مناسب است؟
- آیا شیر گرفتن فرزند شما را ناراحت خواهد کرد؟
- می توانید از سختی های شیر گرفتن جلوگیری کنید؟
- در ابتدا لازم است حقایق مربوط به شیر گرفتن و چگونگی ایجاد روند مثبت را برای خود و فرزندتان را بیابید.
بهترین زمان برای از شیر گرفتن کودک
آکادمی اطفال پیشنهاد میکند که از بدو تولد تا ۶ ماهگی شیردهی با شیر مادر را انحصاری انجام دهید و بعد از آن کم کم غذای جامد را وارد گردونه غذایی کودک کنید و تا زمانی که کودک شما به حدود سن ۱ سالگی برسد این کار را ادامه دهید.
اینکه چه موقع شروع به شیر دادن به فرزندتان میکنید، یک تصمیم شخصی است. غالباً شیر دادن از سینه به کودک هنگام شروع و بدو تولد ساده ترین راه است. تغییرات در الگوهای تغذیه با شیر مادر که منجر به از بین رفتن الگو نهایی می شوند، معمولاً در سن ۶ ماهگی، هنگامی که غذاهای جامد به طور معمول معرفی می شوند، به طور طبیعی شروع می شوند.
بعضی از کودکان تقریباً در سن ۱ سالگی به دنبال اشکال دیگر تغذیه و غذاهای راحت و اسنک می گردند. در این سن ، کودکان به طور معمول انواع غذاهای جامد را می خورند و قادر به نوشیدن مایعات با یک فنجان هستند.
گروه دیگر کودکان ممکن است تا زمان رسیدن به سن خردسالی آمادگی کافی برای از شیر مادر گرفته شدن را نداشته باشند.
شما ممکن است تصمیم بگیرید که با روش و زمانی که خودتان دوست دارید پروسه از شیر گرفتن کودکتان را شروع کنید.
این ممکن است سخت تر از ادامه شرایط عادی کودکان باشد، اما به راحتی با مراقبت، توجه و حساسیت قابل انجام است.
بههرحال اگر شروع به از شیر گرفتن کودکتان کرده اید، پیش از همه روی نیازهای خودتان و فرزندتان تمرکز کنید. در برابر مقایسه خودتون با سایر خانواده ها و افراد مقاومت کنید و روی تمام زمانهایی که از قبل ( زمان حاملگی ویا وقتی کودکتان خیلی کوچک بود و…) برای از شیر گرفتن کودک برنامه ریزی کرده بودید بازنگری کرده و تجدید نظر کنید.
چه زمانهایی الگوهای از شیر گرفتن کودک تغییر میکند و باید بیشتر دقت کرد؟
در صورتی که:
- شما نگران آلرژیها هستید. اگر شما یا پدر فرزندتان به آلرژی غذایی مبتلا هستید، به تعویق انداختن شیر گرفتن تا بعد از اینکه فرزندتان به سن ۱ سالگی رسید، توجه کنید.
تحقیقات نشان می دهد که قرار گرفتن کودک در معرض آلرژن های احتمالی در هنگام شیردهی ممکن است خطر ابتلا به آلرژی را کاهش دهد. با پزشک فرزند خود صحبت کنید.
- فرزند شما حال خوبی ندارد. اگر فرزند شما مریض است و یا در حال دندان درد است، شیر گرفتن را به تعویق بیندازید تا اینکه احساس بهتری داشته باشد. اگر احساس خوبی ندارید و بیمار هستید ممکن است شیر گرفتن را به تعویق بیندازید. اگر شما هم از سلامتی خوبی برخوردار باشید، هم شما و هم کودکتان قادر خواهید شد که پروسه ی از شیر گرفتن را به خوبی انجام دهید.
- یک تغییر بزرگ در زندگی شما و کودکتان رخ داده است. زمانی که شروع به از شیر گرفتن کودک می کنید از تغییرات عمده در زندگی خودداری کنید. به عنوان مثال اگر خانواده شما به تازگی نقل مکان کرده اند یا وضعیت مراقبت از کودک شما تغییر کرده است، شیر گرفتن را به یک زمان دیگر که استرس کمتری بر کودک و خانواده حاکم است موکول کنید.اگر کودک شما در حال دست و پنجه نرم کردن با پروسه از شیر گرفتن است (ولی به دلایلی همانند بیماری و غیره موفق نشده اید) پروسه را رها کرده بعد از یک یا دو ماه دیگر مجدد تلاش کنید.
بهترین راه برای شروع شیر گرفتن چیست؟
کاهش تدریجی میزان و زمان شیر دادن: کاهش تدریجی مدت شیردهی و شیر مادر هر روز – در طی هفته ها یا ماه ها – باعث می شود که به تدریج از شیر شما کاسته شود و از انسجام شیر در سینه جلوگیری کند.( تعدادی از مادرها هنگامی که اقدام به از شیر گرفتن کودک خود میکنند بدلیل اینکه دیگر کودک همانند گذشته از سینهی آنها شیر نمینوشد دچار درد در سینه و انسجام شیر در سینههای خود میشوند)
این ممکن است ساده ترین کار برای قدم نخست از یک جلسه تغذیه با شیر مادر در نیمه شب باشد.
پس از یک ناهار غذای جامد، ممکن است کودک شما به یک فعالیت علاقه مند شود و طبیعتاً نوشیدن شیر را کم کم فراموش و یا ترک کند.
بعد از اینکه کودک یک وعده شیر خوردن را رها کرد و یا به فراموشی سپرد میتوانید روی وعده های دیگر کم کم کار کنید.
آیا باید طی فرایند از شیر گرفتن از دادن غذا به کودک خودداری کنم؟
خودداری (خصوصا از نوع تحکمآمیز) از دادن شیر ازسینه به کودک وقتی کودک میخواهد که شیر بمکد میتواند تمرکز او بر روی شیر از سینه خوردن ( یا شیشه) را افزایش دهد، اگر کودکتون میخواهد شیر بخورد به سمتش بروید و سعی کنید با فراهم کردن خوراکی های جذاب و مورد علاقه او و همچنین فراهم کردن منابع و اسباب بازیهای دیگر برای کودکتان امنیت خاطر و اطمینان فراهم آورید ( در زمانهایی که معمولا به کودکتان شیر میدهید.)
به خوبی بخاطر دارم که کودکم به هنگام از شیر گرفتن زمانهای بسیاری برای خوردن شیر بیتابی میکرد در آن هنگام من به سادگی به سمتش میرفتم و با خواندن آواز و شعر وسرگرم کردن او و یا دادن خوراکی مورد علاقه اش حواسش را پرت میکردم.
گاهی این پروسه را بارها و بارها انجام میدادم ولی نهایت او از بین سرگرمیها و خوراکیها، جذب یکی از آنها میشد و در آن هنگام طلب مکیدن شیر را رها میکرد.
نکاتی در مورد تغذیه ی بعد از شیر گرفتن کودک:
۱. اگر تصمیم دارید کودکتان را قبل از یک سالگی از شیر بگیرید حتما از شیرخشک های غنی شده با آهن استفاده کنید و زیر یک سال هرگز شیر گاو به کودکتان ندهید و استفاده از شیر گاو را به بعد از یک سالگی موکول کنید.
۲.میتوانید در ابتدا کودک خود را به خوردن شیر از شیشه های مخصوص شیردهی عادت دهید و سپس یک فنجان و یا از اول کمک کنید که کودک از فنجان شیر بنوشد.
۳.هنگامی که میخواهید فرزندتان را با بطری یا شیشه شیر آشنا کنید، زمانی را انتخاب کنید که خیلی گرسنه نباشد و صبر بیشتری داشته باشد.
۴.در ابتدا از نوک پلاستیکی بطری با یک جریان آرام استفاده کنید که شیر به آرامی از آن خارج شود. اگر از نوک بطری با یک جریان سریع استفاده می کنید، ممکن است فرزند شما به آن عادت کند و سرعت جریان متفاوت شیر در طول شیردهی باعث آزار و زده شدن او شود.
از شیر گرفتن کودک چقدر طول میکشد؟
این سوالی است که ذهن بسیاری از والدین را درگیر میکند و بارها و بارها پرسیده میشود. همینجا از شما خواهش میکنم که صبور باشید. صبر توام با آرامش شما را توانمندتر و موفقتر خواهد ساخت.
شیر گرفتن می تواند روزها، هفته ها یا ماه ها طول بکشد.
حتی بعد از اینکه کودک خود را با موفقیت از تغذیه روزانه جدا کردید، ممکن است صبح و قبل از خواب کودک به شیر دادن به شیر خود ادامه دهید تا این احساس نزدیکی را حفظ کنید. شیردهی یک تجربه صمیمی و توام با محبت است.
ممکن است در مورد رها کردن و از شیر گرفتن کودک احساسات مختلفی داشته باشید. اما با در نظر گرفتن آرام و تدریجی در از شیر گرفتن – و ارائه محبت زیاد – می توانید به فرزندتان کمک کنید تا یک انتقال آرام را به یک بطری یا فنجان انجام دهد و شما نیز حداقل آسیب را به لحاظ روحی خواهید دید.
پینوشت: شما میتوانید با به اشتراک گذاشتن تجربیات خود با مادران دیگر در پایین این مطلب، کمک بزرگی به یکدیگر نمایید. قطعا راهنمایی های مادرانه و تجارب شما نمونه هایی واقعی و اثربخش برای بهتر گذر کردن از این دوران برای سایرین خواهد بود.
هدف ما داشتن کودکانی شادتر و سالمتر است، لطفا با نظرات و پیشنهادات خود ما را در این راه یاری کنید.
رعنااستوری، دوست خوب کودکان، همراه خوب والدین
ترجمه و بازنویسی از مقاله:
Weaning: Tips for breast-feeding mothers
از سایت:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/weaning/art-20048440